Whole30

LilySlim Weight loss tickers

måndag 11 mars 2013

Enligt mig

Frågan om olika dieter dyker alltid upp och som jag sagt tidigare så är jag ingen expert på  något förutom min egen kropp.
Det enda jag kan göra är att dela med mig av mina erfarenheter och hoppas på att någon blir hjälpt av det jag lärt mig.
Jag blir det i varje fall….
Eller rättare sagt….
Jag blir hjälpt av det som Ealina lärt mig :-)

Här är min lilla sammanfattning av olika sätt att minska i vikt.


Viktväktarna är en diet där man helt enkelt stoppar i sig precis så många kalorier som man behöver (eller helst lite mindre) varje dag. Det är erkänt och fungerar för många människor världen över men inte för mig.

GI går ut på att minska andelen kolhydrater i kosten, framför allt de snabba kolhydraterna.
Man äter sådan mat som har lågt glykemiskt index. Många svär att detta är enda sättet att gå ner i vikt och det fungera för många människor men inte för mig.

Dukan är en viktminskningsmetod i flera faser där man så småningom går tillbaka till hur man ätit tidigare och som jag ser det så finns det inget må-bra-tänk i det hela utan det går endast ut på viktminskning.
Detta var den dieten som fick mig att börja blogga men efter ett år med Dukan så fick jag erkänna att det inte var det rätta för mig.

LCHF är en väldebaterad diet där vissa hävdar att det är den enda rätta vägen till viktminskning men även till hälsa. Det skrivs massor om hur människor med olika sjukdomar blir bättre efter bara en tid med LCHF och jag tror att det kan vara så men inte för mig.

Att äta paleolitisk mat innebär att man tänker på vad som är bäst för kroppen och vad den är utvecklad till att äta. Det innebär att man väljer den mest näringsrika maten och skippar det andra. I och med detta sker ofta en självreglering av vikten. Behöver man gå upp i vikt så gör man det, behöver man gå ner i vikt så gör man det. Men det främsta är alltså inte vikten (även om det är en strålande bonus) utan hälsan som påverkas av stenålderskosten som den också benämns.
För de som är intresserade kan jag ju berätta att Paleo har varit som en gåva till min kropp.
Jag orkar helt plötsligt med väldigt mycket som jag inte orkat förrut.
Mina leder är mycket rörligare och jag har ett betydligt jämnare humör.

Mitt paleoliv startade jag genom att börja strikt med Whole30 där man verkligen tänker på allt man stoppar i sig men framför allt på allt man inte stoppar i sig. Det gav mig den ”sparken där bak” som jag behövde för att förstå hur jag reagerar på olika matgrupper.
Jag är nu inne på min elfte vecka och har insett att gluten inte är att tänka på och att mejerier går bra i små mängder. Förutom det så är det grönsaker som jag lärt mig uppskatta….tänk att palsternacka kan smaka så himla gott.

På tal om vikt så var den helt oviktig i morse...
Hade med andra ord inte gått ner mer men å andra sidan inte heller gått upp något.
Känner att kroppen bara håller på att justera sig lite för min jeansklänning satt mycket bättre i lördags jämfört med för två veckor sedan ;-)

Kram till alla som tänker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar