Whole30

LilySlim Weight loss tickers

fredag 7 oktober 2011

Omstart viktminskningsfasen dag 1

I morse upptäckte jag att vi hade glömt köpa hem ägg så det fick bli yoghurt till frukost istället för ägg. Det fick duga men det är inte min optimala frukost. Kände mig lite småsugen efter bara någon timma...tur att det går att bota med några kalkonskivor. Till lunchen hade jag fortfarande inte köpt ägg så det blev kalkonskivor med keso till. Så åkte vi och handlade...massor med ägg!
Till middag blev det taco....eller snarare köttfärs med tomathack och lite riven ost till. Gott var det i varje fall.

Nu till något helt annat...
Satt och såg på "House" med sonen och kom på att jag inte bloggat idag...funderade lite över att vad jag skulle skriva...
Så satt jag här och plöjde igenom mina dagliga bloggar och då läste jag hos Amonazon att hon inte visste om dottern läser hennes blogg eller inte. Då kom jag ihåg hur det var när jag började blogga.
Jag hade inte berättat för någon att jag skrev här. Jag gjorde det ju bara för min egen skull. För att skärpa mig lite. Tänkte inte på att någon kunde vara intresserad av vad jag skrev.

Nåväl...
En av döttrarna hade en blogg som jag, så klart, alltid besökte. En dag så gjorde jag ett inlägg men glömde att byta användare så hon såg att det stod Majja på en kommentar. Hon blev så klart nyfiken på vem det var som hade besökt hennes blogg och gick in på min...
Hon har berättat att hon började läsa och tänkte att det här var likt min mamma...
väldigt likt min mamma....
det är min mamma!!!
Så gick det till när de mina började läsa om mig.
Hur har det gått till för er andra när familjen läser er blogg...eller skriver ni i hemlighet?

Det blev inget städat idag heller men det blev mycket annat gjort som legat efter och det var bra, städa kan jag göra en annan dag :-)Kram till alla som gjort något viktigare än i att städa idag.


torsdag 6 oktober 2011

Attack dag 4

Jag kommer bara inte igång!
Hela veckan har jag planerat att jag ska städa men det verkar vara hopplöst att komma igång. Så fort jag tänker börja så hamnar jag antingen här eller i tv-soffan. Det är nog brist på kolhydrater som får mig att bli så himla apatisk. Jag gör ett nytt försök i morgon. Det är bara att skärpa sig ;-)

Matmässigt har dagen varit som en attackdag ska vara, ägg och galett till frukost. Till lunchen åt jag rester av gårdagens färsbiffar med fetaröra och till middag blev det keso och kalkonskivor. Har lite dålig aptit men det är ju inte som jag inte får i mig maten. Vatten dricker jag i mängder.
Min påminnaomvattenapp är himla bra. Tack äldsta dottern för tipset :-)

Så har jag varit hos frisören idag. Samma frisyr men idag var jag modig och hon fick klippa lite extra...det växer ju ut så fort :-)  Det blev ungefär så här.

Det här inte heller jag ;-)

Jag har alltid haft en känsla av att korta frisyrer är typiska när man har blivit över 50 år. Är man dessutom överviktig så känns det nästan som det enda tänkbara och jag tycker fortfarande så men eftersom jag trivs i frisyren så får jag väl vara en kliché.

Kram till alla som ibland är lite kliché ;-)

onsdag 5 oktober 2011

Attack dag 3

Den här går ju lekande lätt...
jag vet att det blir svårigheter längre fram men just i dag känns det lätt :-)

Till frukost blev det ingen överraskning alls.
Ägg och galett gör min dag så lätt ;-)
Var inte ett dugg hungrig när det var dags för lunch men jag åt lite kalkonskivor så att jag fått i mig lite protein. Till middag gjorde jag nötfärsbiffar med fetaröra till. GEM!

Satt förresten och såg på lite bilder från en rodeo förut och då kom jag att tänka på att det är ju en väldigt manlig sport....
i manliga sporter är det riktiga karlakarlar....¨
riktiga karlakarlar är väl sådana med extra testostron...
kvinnor får extra testostron när de blir äldre...
är karlakarlar bara som gamla kärringar då?Kram till alla som funderar ;-)

tisdag 4 oktober 2011

Attack dag 2

Känner mig lite vimsig idag men jag vet ju vad det beror på :-)
Jag har klarat av ytterligare en dag utan några större problem än just vimsigheten.

Till frukost åt jag ägg och galett som är min standardfrukost på vardagar.
Lunchen bestod av keso och kalkonskivor och till middag åt jag äggröra och till det åt jag några varmkorvar. Jag vet att det är för hög fetthalt men det är inte så himla många kolhydrater så det blev en kompromiss.

Det är nog ingen idé att jag försöker komma på något att berätta för hjärnan känns liksom lite tom och det är ingen mening med att skriva meningar för meningarnas skull.Kram till alla som känner sig lite tomma i huvudet ibland.

måndag 3 oktober 2011

Attack dag 1

Ja, så var det då dags att ta tag i vikten igen.
Nu är det fem veckor sedan jag rapporterade vikten och jag måste säga att det har gått bättre än förväntat. Trots all glass, potatis, choklad och en massa skräpmat så har jag bara gått upp 2.5 kilo. Det verkar lovande inför stabiliseringen ;-)

Dagen började som alla andra Dukandagar för mig, ägg och galett.
Till lunch åt jag keso och kalkonskivor och till middag blev det lax, ägg och keso.
Så har jag (tack vare min app) druckit allt vatten som man ska. Det enda jag inte gjort är att promenera. Å andra sidan kan man nog räkna allt spring i trappor i dag som lite motion.

Min startvikt inför den här omgången är 84 kilo och enligt Dukans officiella hemsidan så borde jag nå min målvikt i mars nästa år så det är bara till att kämpa på.
Denna gång har jag även sett till att få mätt mig och det är ingen rolig läsning men det är bra att ha tillgång till måtten de gångerna vikten står stilla ;-)

överarm                          39 cm
byst (kupmått)               112 cm
under byst (bh-mått)    94 cm
midja                             102 cm
mage                              110 cm
höfter                             112 vm
lår                                  67 cm

Nu vet ni mer om mig än vad jag egentligen känner mig bekväm med att tala om.

Kram till alla som ibland berättar mer än vad de vill


söndag 2 oktober 2011

Dukandieten

Jag har fått lite frågor angående Dukandieten och känner att det är tid att berätta lite om varför jag har blivit Dukanare och hur jag bär mig åt. Det passar extra bra idag eftersom jag helt enkelt gör en omstart i morgon. Jag har skrivit om det förut men allt tål nog att upprepas :-)Först och främst jag vill poängtera att jag inte är expert på näringslära eller på dieter över huvudtaget taget. Allt som jag skriver är bara mina egna reflektioner och det är inga råd jag ger.

Dukandieten är en proteindiet som skapades för ca 30 år sedan av den franske läkaren Dr Pierre Dukan.
Den går i första hand ut på att komma till rätta med sin övervikt för att sedan återgå till "normal" kosthållning.
Dieten är indelad i fyra delar.
Attackfasen
Viktminskingsfasen
Konsolideringsfasen
Stabiliseringsfasen

För varje fas finns det en del som man ska tänka på. För mer information om faserna så kan man gå vidare till de sidor som jag gjort tidigare. Där finns även recept och menyförslag.

Attackfasen varar i 3-10 dagar och under de dagarna äter man hur mycket man vill av kött, fisk, skaldjur och ägg. Dessutom får man äta mejeriprodukter med 0% fett. Här handlar det om att snabbt gå ner några kilon i vikt (mycket vatten försvinner) samt bli av med det värsta sötsuget. För att klara av magen så ska man äta 1.5 msk med havrekli varje dag. Det gör man enklast genom att strö dem på yoghurt eller så gör man en galett.  (Recept hittar du här)

Ok, detta med mejeriprodukterna är väl det som ställer till det mest. Om man är gammal LCHF:are så jagar man ju i första hand kolhydrater och i lätta mejeriprodukter finns det ofta många kolhydrater. Här gäller det att göra en avvägning. Man väljer helt enkelt de produkter som innehåller minst fett och kolhydrater ;-)
En bra produkt är Kesella lätt som bara innehåller 1% fett och 3.5 g kolhydrater. En bra bas till de flesta röror.
Jag har hållit mig på ca 5% fetthalt för då kan jag äta av Philadelphia 5% och Appetinas 3% "fetaost" Min viktminskning är kanske inte lika snabb som för de som håller strikt på 0% men jag har märkt att 5% är vad min kropp vill ha.

Jag träffade en bekant i går som har börjat med LCHF och hon hade märkt att hon inte gick ner i vikt när hon åt för lite fett. Jag tror att det handlar om att man måste lära sig vad ens egen kropp kräver.

Efter den inledande fasen går man över i själva viktminskningsfasen. Här verkar det vara normalt med ca 0.5 - 1 kilos viktnedgång per vecka. Detta är alltså i genomsnitt. För min egen del har det kunnat variera från några hekto upp till ca 1.5 kilo ner.
I denna fasen har man många olika grönsaker som man lägger till medan man fortsätter att äta mycket protein.

När man har nått sin målvikt så gäller det att börja kosolideringsfasen. Här börjar man  introducera kolhydrater igen. Det gör man genom att lägga till fullkorn, ost samt frukt. Det finns en del annat att tänka på också men det tänker jag skriva om när jag kommer dit. I den här fasen ska man stanna 10 gånger så lång tid som antal kilon man gått ner. Har man gått ner 10 kilo så ska man alltså stanna här i 100 dagar. Då anses nog kroppen ha fattat :-)

Sista fasen är stabilieringsfasen och här ska man vara resten av livet. Det är enkla regler som gäller;
3 msk havrekli per dag
1-2 liter vatten per dag
20 minuters promenad per dag
plus
1 proteindag i veckan.
Hur svårt kan de va?

Är då Dukan den riktiga dieten som för all framtid ska stoppa övervikten?
Nej, det tror jag inte.
Enligt min tro så är vi alla olika. För att inte tala om att man har olika behov under olika delar av livet.

Kan vem som helst äta enligt Dukan?
Nej, det tror jag inte.
Det finns risker som man absolut inte ska ta lätt på.
En av de stora riskerna är att det blir problem för njurarna när man äter så mycket protein. Detta förhindrar man genom att se till att få i sig tillräckligt med vatten. Minst 1.5 till 2 liter om dagen

Ett problem som kan uppstå är förstoppning.
Även här hjälper det att dricka mycket vatten men man ska också tänka på att få i sig havrekli varje dag.
Man bör komma ihåg att även här är vi olika. För en del räcker det med 1 msk per dag medan andra behöver mer.

En annan sak som jag tycker är viktig och det är att man inte väger sig varje dag. Jag förstår att det är häftigt att göra det i attackfasen när det kan skilja ganska mycket från dag till dag men efter det så tror jag att man bara mår dåligt på att väga sig varje dag. Kroppen är väldigt nyckfull men om man väger sig samma tid och samma dag varje vecka så tror jag att man får en bättre uppfattning om hur viktnedgången verkligen ser ut.

Ja, det är väl allt som jag kommer på så här.

Om du precis som jag tänker start i morgon så lycka till!
Om du ser något fel jag gjort eller något som du undrar över så hojta till så jag kan rätta eller svara ;-)

Kram till alla som gjort sig förtjänta av en ;-)
Jag är himla godtrogen så vad du än ger för anledning så är det ok ;-)